Пн-Пт з 09:00 до 18:00,
Сб з 09:00 до 15:00,
нд -вихідний
проспект
Червоної Калини 15
Подивитись на карті

Автомобільний чіп. Що це таке?



Дата публікації:

Автомобільний чіп. Що це таке?



В лексикон автолюбителів останніх 15 років увійшли нові терміни.  Словосполучення чіп-ключ, чіпований ключ, ключ з чіпом або ключі з транспондером, а іноді говорять смарт ключ або ключ з іммобілайзером. Ці усі поняття зводяться до одного - ключ для автомобіля. І якщо з самим ключем і його роллю все більш-менш зрозуміло, то що таке чіп або транспондер, як він виглядає і яка його роль, не всім зрозуміло.

Автомобільні транспондери (чіпи, іммобілайзери) масово почали використовуватися в автомобілях з 90-х років 20 століття.
Нині транспондерами обладнані практично усі транспортні засоби для приватного використання - автомобілі, мотоцикли, квадроцикли, снігоходи, моторні човни і тому подібне. Також чіпами комплектуються системи запалення і комерційного транспорту - навантажувачі, автобуси і техніка спеціального призначення. 
Так що ж це таке - чіп (транспондер)? Чіпи є невеликими приємо-передаваючими електронними пристроями, які дозволяють ідентифікувати ЕБУ (електронним блокам управління) власника автомобіля. Найпростіше пояснення - це елемент системи додаткової безпеки і захисту від викрадення автомобіля.
У автомобільній промисловості використовується близько сотні моделей чіпів. 
Основна класифікація чіпів відбувається за наступними характеристиками:
-  матеріал, з якого вони виготовлені. Існують керамічні чіпи або в скляній оболонці. Деякі моделі робляться в обох варіантах;

Чип T5 керамика                        Чип 48W стекло

 

- за розташуванням антени. Антена може бути вбудована або зовнішня. Чіпи з вбудованою антеною як правило безконтактні, у цілісному корпусі. Якщо антена зовнішня, чіп кріпиться на плату за допомогою пайки і має вигляд мікросхеми;
-   по рівню шифрування. Сучасні чіпи мають 128-бітне шифрування. Хоча все ще активно використовується автоключі з 40-бітним, 60-бітним і 80-бітним чіпом. Сучасні чіпи виготовляються з плаваючим Crypto (крипто) кодом (динамічним роллінг-кодом). Фіксований код в нових поколіннях іммобілайзерів не використовується внаслідок низького рівня захисту інформації.
- універсальні або спеціальні. Універсальні чіпи можна використати в декількох марках автомобілів, а модельні підготовлені виключно до вузького модельного ряду однієї марки автомобіля :

Чип Ford-Mazda керамика         Чип Texas Transit      Чип Nissan керамика

- за кількістю використання. "Багаторазові" чіпи можна прописувати і чистити до різних ключів кілька разів без втрати своїх властивостей. "Одноразові" чіпи після прописування закриваються на програмному рівні і після цього видалити або змінити інформацію в чіпі неможливо.
Глобально їх можна поділити на два основні типи - клоновані (що дублюються) і програмовані. Самі назви говорять про їх основні відмінності:
- клоновані чіпи випускаються заводом "порожніми". Це означає, що вся інформація, необхідна для їх роботи,  записується в чіп безпосередньо перед його програмуванням в автомобіль.
- програмовані транспондери заздалегідь прописуються на заводі (проходить процедура заводської підготовки чіпа). 
Треба розуміти, що сам по собі чіп не має можливості управляти блоком IMMO в авто. Перш ніж чіп буде прив'язаний (запрограмований) у блок IMMO автомобіля, його ще треба спеціально підготувати саме для цієї марки автомобіля і з цим ключем. Потім підготовлений чіп верифікують у блок управління автомобілем так, щоб блок сприймав його як "свій". Якщо чіп був загублений (загублені ключі до автомобіля), в деяких випадках його можна "відв'язати". Таким чином раніше працюючий ключ не буде заводити машину.   Для всіх процедур читання/запису необхідно використати спеціальне устаткування і ліцензійне програмне забезпечення.  Причому з кожним роком виробники чіпів ускладнюють алгоритми шифрування даних для підвищення рівня безпеки і при цьому намагаються захистити алгоритми шифрування. 

Цей текст і фотографії опубліковані на умовах ліцензії Creative Commons з вказівкою авторства.
Авторські права на текстові і фото матеріали належать Центру SmartKey.